Naphtha Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Russian Imperial Stout review

Brouwerij Halve Tamme | Bierstijl Russian Imperial Stout BA | Alcoholpercentage 11,4% | Drinktemperatuur 10 °C

Voor het grote publiek is een stout net wat minder toegankelijk dan een blond bier. De gitzwarte kleur en de smaken van geroosterd mout, zijn net wat minder aanlokkelijk dan een blond bier in de ogen van velen.  Hoewel ik van een stevig bier houdt, ga ik eerder voor een quadrupel dan een Russian Imperial Stout, maar ik probeer graag wat nieuws en de barrel aged Russian Imperial Stout van microbrouwerij Halve Tamme uit Zevenbergen, geeft me misschien genoeg reden om vaker een Russian Imperial Stout open te trekken. Daar gaan we achter komen in deze review van de Naphtha Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Russian Imperial Stout.

Zicht

De kleur van het bier is typisch voor een Russian Imperial Stout. Het bier is zwart, maar dan ook gitzwart. Het inschenken van het bier brengt een uniek schouwspel ter weeg. Wanneer je het namelijk inschenkt is er geen kraagje schuim te bespeuren. Laat het enkele seconden staan en er vormt zich plots een bruinschuimkraagje op het bier. Dit heb ik nog nooit eerder gezien bij een bier en ik ben nieuwsgierig hoe de twee brouwers dit teweeg hebben gebracht.

Geur

In de geur van het bier voeren de geroosterde mouten duidelijk de boventoon, maar dat is ook precies wat je wilt van een Russian Imperial stout. Verder zijn er ook nog geuren van koffie en een vleugje cacao te bespeuren. Een stevige geur voor een stevige stout.

Smaak

De smaak is stevig en vol. Net als bij de geur voeren de geroosterde mouten de boventoon. Deze zijn duidelijk te proeven. Ook de smaak van koffie is aanwezig, evenals chocolade. Het bier heeft acht maanden in Heavenly Hill bourbon vaten, wat het bier nog complexer van smaak maakt. Het meest bijzondere aan het bier, echter is de dikte van het bier. Waar bier normaal meer de dikte van water heeft, is dit bier qua dikte bijna melkachtig. Het bier drinkt dus wat anders weg, dan normaal bier. Ook bij de Gerstederrie barley wine van Halve Tamme is dit het geval. De dikte maakt het bier smaakvoller lijkt het. Ik ben er in ieder geval fan van en zou graag willen weten, hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Naphtha Heaven Hill Bourbon Barrel Aged review conclusive

De Naphtha Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Russian Imperial Stout is op zijn zachts gezegd een uitzonderlijk bier. Het is ook een zeer smaakvol bier, dat dankzij zijn bijzondere eigenschappen een zeer welkome verassing was. Een memorabele bierervaring, dat naar meer smaakt.
Heb je de Naphtha Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Russian Imperial Stout, weleens geproefd, of zou je het bier eens willen proeven? Laat het me weten in de reacties.

Naphtha Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Russian Imperial Stout

4.2

Zicht

4.0/5

Geur

4.3/5

Smaak

4.4/5

Plaats een reactie