Westvleteren 12 review

Brouwerij Sint-Sixtusabdij | Bierstijl Gerstewijn | Alcoholpercentage 10,2% | Drinktemperatuur 12 °C

Helemaal in het zuiden van België wordt door de monniken het trappistenbier Westvleteren gebrouwen, Waar er 3 verschillende soorten van zijn: Blond, 8 en 12. Dit doen zij enkel om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Dit zorgt ervoor, dat de Westvleteren bieren niet zomaar te verkrijgen zijn. Officieel kun je ze enkel en alleen op afspraak bij de abdij kopen. Jammer voor velen want de Westvleteren 12 is meerdere malen uitgeroepen tot beste biertje ter wereld. Ik heb zelf het geluk gehad 2 jaar terug 2 kratjes te mogen ophalen bij de abdij. En dus al meerdere malen mogen genieten van dit uitzonderlijke bier. Tijd dus om de Westvleteren 12 eens te reviewen.

Zicht

Het bier heeft een donkere, dieprode kleur. Het bier is vrij troebel, met daarop een stevige kraag crèmekleurig schuim.

Geur

Het bier heeft een krachtige geur. Je ruikt donkerfruit, chocolade, een sterke aanwezigheid van mout en tenslotte tonen van karamel. Het is het lekkerste bier, wat ik ooit geroken heb.

Smaak

De smaak is bijzonder goed uitgebalanceerd. Je proeft wat je ruikt. De smaken van donkerfruit, chocolade, toffee en de sterke aanwezigheid van mout komen goed naar voren. Tevens is de smaak van alcohol sterk aanwezig in het bier, maar niet te aanwezig. Het geeft het bier juist kracht.

Westvleteren 12 review conclusie

Het kost behoorlijk wat moeite om het bier te bemachtigen. Eens in de zoveel tijd gaat het bier in de verkoop. Je moet dan in een digitale wachtrij, wachten om het bier te mogen kopen, net alsof je in de wachtrij hangt voor concerttickets. 3 pogingen kostte het om aan de beurt te komen om 2 kratjes te mogen kopen. Vervolgens moest op een specifieke datum en tijdstip het bier helemaal in het zuiden van België opgehaald worden. Een taak waar je wel een dag zoet mee bent.
Is het bier al die moeite waard? Jazeker, de tocht op zichzelf voelt als een pelgrimstocht voor de echte bierliefhebber. En de beloning? Een mooie voorraad aan wat terecht benoemt is tot beste bier ter wereld. En de ervaring van het bemachtigen van het bier verhoogt alleen maar het drinkgenot.

Westvleteren 12

4.65

Zicht

4.3/5

Geur

5.0/5

Smaak

4.8/5

Plaats een reactie