Hoe proef je bier?

Je neemt een slok en je proeft het. Zo simpel lijkt het. Ook ik dacht dat voor lange tijd, totdat ik tijdens een rondleiding bij brouwerij het Anker (bekend van de Gouden Carolus bieren), door een van de brouwers/ bier sommelier, verteld werd hoe je bier echt goed kunt proeven. Daar hoort namelijk een heel ritueel bij.

Het ruiken van het bier

Ook het ruiken van het bier is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Er komt namelijk iets meer bij kijken dan alleen je neus vlak boven het glas houden. Dat is namelijk pas de eerste stap. Na de eerste reuk, is het de bedoeling om het glas te walsen. Hierdoor komen de aroma’s vrij in het glas. Vervolgens ruik je vlakbij het glas het bier en trek je tijdens het ruiken je neus weg bij het bier, zodat de aroma’s goed in je neus blijven hangen. Nu heb je het bier pas echt goed geroken en is het tijd voor de eerste slok.

De eerste slok

De eerste slok is dan weer wel vrij vanzelfsprekend. Je neemt gewoon een slok. Hierdoor krijg je een goede eerste indruk van het bier. Die indruk is echter nog niet compleet. Met de volgende slok is het namelijk de bedoeling dat je het bier een aantal tellen in je mond houdt, alvorens je het doorslikt. Je walst het zachtjes door je mond, zodat alle smaken goed vrij komen. Vervolgens slik je het bier door. Het doorslikken van bier is erg belangrijk om het goed te proeven. Veel smaak van het bier proef je namelijk pas in de afdronk, in tegenstelling tot wijn, wat je gewoon kunt uitspugen.

Zo proef je dus bier

Het lijkt misschien een gedoe, maar als je bier voortaan op deze manier proeft, wordt het bier genot alleen maar groter. De geur en smaak komen dan tot hun volle recht. Goed bier drink je immers niet, goed bier degusteer je.

Plaats een reactie