Wat is enkel bier?

Uit abdij afkomstige bieren, zoals de dubbel en de trippel zijn ondertussen goed bekend onder het bierdrinkende publiek. Maar wat je eigenlijk vrijwel nooit op de bierkaart ziet staan, is het bier dat vooraan in het rijtje past. Namelijk de enkel. Deze biersoort is helemaal niet zo bekend en dat komt, omdat het bier de abdij eigenlijk nooit verlaat. Het werd namelijk door de monniken zelf opgedronken.

Voorkomen is beter dan genezen

De reden dat de monniken het enkel bier zelf opdronken, stamt uit de middeleeuwen. Een tijd waarin men wel wist dat je van water drinken ziek kon worden en van bier drinken niet. Dat de oorzaak dat je niet ziek werd van bier kwam, omdat het water gebruikt voor het bier gekookt werd, wisten ze nog niet. Om dus te voorkomen dat de broeders ziek werden, dronken ze dus veel enkel bier. Enkel bier wordt daarom ook wel Patersbier genoemd.

Maar wat is dat Enkel bier nou voor bier?

Zoals je weet is een tripel in zijn algemeen qua alcohol zwaarder dan een dubbel, dat komt omdat er voor een tripel meer mout gebruikt wordt. Logischerwijs dus is een dubbel een zwaarder bier dan een enkel. Er wordt letterlijk dubbel zoveel mout gebruikt. Bij een enkel wordt er minder mout gebruikt en het resultaat daarvan is een blond kleurig bier met een laag alcohol percentage van rond de 5%. Vergelijkbaar met een pilsje dus, alleen was die toen nog niet uitgevonden.
Het alcoholpercentage is expres zo laag gehouden, om te voorkomen, dat de paters dronken werden. Ze moesten immers hun dagelijkse taken naar behoren blijven uitvoeren.
Qua smaak is het bier fris en fruitig en ondanks de lage alcohol, toch rijk van smaak. Het is een echte doordrinker en het is ook niet gek dat de monniken hier graag van dronken.

Enkel bier zelf proeven?

Heel veel enkel bieren zijn er op de biermarkt niet te vinden. Het bier mocht de abdij immers niet verlaten. Enkele voorbeelden van enkel bier zijn de Westmalle Extra en de Petit Orval. Beide enkel bieren die ook nu nog enkel bij de abdij zelf geschonken wordt. Je zult dus de abdijen moeten bezoeken om die bieren te proeven.
Sinds enkele jaren is het echter niet meer nodig om een abdij te bezoeken om een enkel te proeven. Hertog-jan heeft namelijk zijn eigen enkel uitgebracht. Geïnspireerd door de abdij bieren van weleer. Een drooggehopt bier, met frisse, rijke en exotische aroma’s (lees hier de review). Het mooie ervan is: Het is verkrijgbaar bij zo ongeveer elke supermarkt en daarom dus voor iedereen toegankelijk.

hertog jan enkel bier

Wist jij al van het verhaal achter enkel bier, of heb je de bierstijl zelf al een keer geproefd? Laat het me weten in de reacties!

Meer bier weetjes

Alle bier weetjes >

Plaats een reactie