Wat is lentebock? Het verhaal achter het bier

Nu de lente is begonnen en de eerste lentebock al achter de kiezen is, is het tijd om eens stilt te staan, waar de lentebock nu eigenlijk vandaan komt en wat het verschil is met de herfstbock. Ik heb daarom de nodige zoekopdrachten uitgevoerd en ben van alles te weten gekomen over het gouden bier dat we graag in de lente drinken.

Waar komt de lentebock vandaan?

De lentebock heet van origine Märzenbier en verwijst daarmee naar de maand waarin het, in Duitsland gebrouwen wordt, namelijk de maand maart. Oorspronkelijk werd dit niet gedaan om het begin van de lente te vieren, maar omdat het verboden was, om bier te brouwen in de zomer. Het brouwen van bier vond plaats op een open vuur. Omdat de zomers droog konden zijn, vormde dit een bedreiging voor de omliggende gewassen.
De oplossing hiervoor was dus het Märzen bier, wat gebrouwen werd met wat meer hop en alcohol, zodat het bier langer goed blijft. Vervolgens werden de vaten begraven bij een boom om het koel te bewaren. Op deze manier zorgden de Duitsers ervoor, dat er gedurende de zomer een biervoorraad aanwezig was.
Tegenwoordig is het niet meer verboden in de zomer bier te brouwen en is het ook niet meer nodig om een speciale voorraad aan te leggen. De bewaar mogelijkheden zijn immers aanzienlijk verbeterd.

Wat typeert een lentebock?

De lentebock is een donkerblond, soms amberkleurig bier, met een alcoholpercentage van rond de 7 procent. Het is een fruitig bier, waar de hoptonen duidelijk naar voren komen. Net als de herfstbock heeft het bier een hoog stamwort gehalte van minimaal 15,5 Plato. Wat wilt zeggen, dat 15,5 gewichtsprocenten van de wort bestaat uit opgeloste suikers.

Het verschil tussen de lentebock en de herfstbock

De Lentebock is dus een licht bier met fruitige, hoppige tonen en past daarmee uitstekend in de lente. Daardoor is het ook enorm anders dan de herfstbock. Dit is namelijk een donker bier, waar juist mout tonen overheersen. Het is dan ook over het algemeen een zoet bier, waar vaak sporen van geroosterde mouten in te proeven zijn. Daarmee past het bier perfect bij herfstweer. De traditie van de herfstbock is in Nederland populairder dan de lentebock.

Enkele voorbeelden van lentebocken

Ondanks dat de lentebock iets minder populair is dan de herfstbock, zijn er genoeg verschillende varianten van op de markt. Wil je er een proeven? Ik zet er een aantal voor je op een rijtje.

De Gulpener Lentebock

In de herfst weet Gulpener de bierliefhebber uitstekend te bedienen met de IJsbock. In de lente doen ze dit met hun lentebock. Een karaktervol en fris biertje, zeer geschikt voor een warme middag.

Brand Lentebock

De Brand Lentebock wordt gebrouwen met een bijzondere blend van geroosterde mouten in combinatie met Saazer hop. Hierdoor is er een verfrissend en zacht biertje ontstaan.

Brouwerij het IJ Paasij

De lentebok van brouwerij het IJ is een amberkleurig bier, die een mooie balans brengt van fruitige tonen en aroma’s van koriander, gist en hop. Het bier heeft een langdurige frisse nasmaak en is een persoonlijke favorietje.

De Hertog-Jan Lentebock

Of het nu gaat om een pilsje, een quadrupel of een bockbiertje. Wanneer Hertog-jan een biertje brouwt, smaakt deze bovengemiddeld. Dit geldt ook voor de Hertog-Jan Lentebock. Een verfrissend bier met een stevige afdronk.

Hertog-Jan Lentebock

Wat vind jij van lentebocken?

Persoonlijk vind ik een lentebockje een uitstekende manier om de start van de lente te vieren. Wat vind jij van de lentebock? Gaat je voorkeur uit naar de herfstbock of de lentebock? Ik lees het graag terug in de reacties.

Meer bier weetjes

Alle bier weetjes >

Plaats een reactie