Wat is quadrupel bier? Alles over deze biersoort

De quadrupel is mijn persoonlijke favoriete bierstijl. Daarom is het eens tijd om de quadrupel eens onder de loep te nemen, want wat is een quadrupel nou eigenlijk precies? En wat is het verschil met een gerstewijn?

De quadrupel in het kort

Een quadrupel is een zwaar bovengistend bier met een alcoholpercentage dat vaak rond de 10% ligt, soms zelfs hoger. Hiermee is het bier, zoals de naam al doet vermoeden, sterker dan een tripel of dubbel bier.

De geschiedenis van de quadrupel

In tegenstelling tot bierensoorten als dubbel en tripel, die al eeuwen gebrouwen worden. Is de bierstijl quadrupel nog vrij jong. Althans de naam. Het was namelijk brouwerij de Koningshoeven, die hun sterkste bier in 1991 de naam La Trappe Quadrupel gaf. Dit wil niet zeggen dat het bier de eerste in zijn soort was. De biersoort werd namelijk al langer gebrouwen, maar dan onder de naam gerstewijn, in het Engels ook wel barley wine genoemd. Een quadrupel en een gerstewijn zijn dus eigenlijk hetzelfde.

Het brouwproces van de quadrupel

Bij het brouwen van een dubbel wordt er meer mout gebruikt, dan bij een enkel en bij een tripel weer meer dan bij een dubbel. Zoals je vast wel zult raden gebruikt een quadrupel dus ook weer meer mout dan een tripel. Hop wordt in mindere mate gebruikt, waardoor in het bier vooral meer mout te proeven is. Verder is het een bier van hoge gisting en rijpt het op de fles.

De kleur van een quadrupel

Een quadrupel is een koper tot donkerbruin bier, sommige quadrupels hebben een enigszins robijnrode gloed wanneer je een dun laagje tegen het licht houdt. De schuimkraag die erop staat is stevig en beige van kleur.

De smaak van het bier

Een quadrupel is vol van smaak en kent een sterke alcoholische warmte. Het is dankzij die alcoholische warmte een bier dat geschikt is voor de winter. Een bier waar je echt even voor gaat zitten, tijdens een koude natte avond, om te genieten van de smaken van gedroogd fruit, kruiden en tonen van karamel. Een quadrupel is overwegend zoet. Spontaan zin gekregen in een quadrupel? Hieronder vind je een aantal persoonlijke aanbevelingen:

  1. Rocherfort 10

De Rocherfort 10 is een regelrechte klassieker en is het zwaarste bier onder de trappisten van Rocherfort. Het is een bier met een zeer rijke smaak, waar smaken van donker fruit zoals pruimen en rozijnen afgewisseld worden met een zoete alcoholische warmte, dat lang na blijft hangen. Niet voor niets wordt het bier zeer gewaardeerd. Wereldwijd, maar ook door mij.

  1. Straffe Hendrik 11

De Straffe Hendrik 11 is afkomstig van brouwerij Halve maan uit Brugge. Een kruidige quadrupel met toetsen van koriander, donker fruit en zelfs koriander. De afdronk is licht stroperig en dat geeft het bier een complex karakter, dat de kennismaking meer dan waard is.

  1. Gouden  Carolus Cuvee van de Keizer Blauw

De Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Blauw is een aangepaste versie van de Gouden Carolus. Die aanpassingen hebben geresulteerd in een bier, dat nog smaakvoller is dan het origineel. Het bier wordt elk jaar op 24 februari gebrouwen, ter ere van keizer Karel de V. En wat mij betreft is het bier een keizer waardig. Het is een heerlijk bier, met een rijk smakenpallet en mijn persoonlijke favoriet. Ik kan ook niet anders dan dit bier van harte aanbevelen.

  1. De La Trappe Quadrupel

De la Trappe Quadrupel mag zeker niet ontbreken op de lijst, niet alleen omdat het de naamgever van de biersoort is, maar ook omdat het gewoon een verdomd goed bier is. In tegenstelling tot de andere quadrupels uit deze lijst is de kleur van het bier niet donker, maar eerder koperachtig. Een bijzondere maar fijn ogende kleur. In de smaak van het bier zijn toetsen van noten, kruidnagel, karamel en gedroogd fruit te ontdekken. Het is dan ook een geweldig bier om voor te gaan zitten en alle smaken eruit te halen.

  1. De Westvleteren XII

De befaamde Westvleteren XII, ook wel de Bourgognes des Flandres genoemd, mag niet ontbreken in deze lijst. Niet voor niets is dit bier meerdere malen tot beste bier ter wereld uitgeroepen. Het bier heeft een subtiele smaak van karamel en chocolade, maar tegelijkertijd is de smaak en warmte van alcohol sterk aanwezig, wat heeft geresulteerd in een bier, waar je zeer lang van kan genieten. Gewoon rustig degusteren.
Het is overigens niet alleen de smaak, dat het bier zo befaamd maakt, of dat het veel gedronken wordt. Integendeel het is juist de schaarste, wat dit bier zo gewild maakt. Het is alleen te verkrijgen bij de abdij(en het café ertegenover) zelf en je moet er voor reserveren, de beschikbaarheid is echter schaars en dat resulteert in lange wachttijden. Maar zo heel soms als je goed zoekt, heeft een speciaalzaak stiekem in een klein hoekje een kistje staan, waar je een flesje kunt bemachtigen. Het is mede dat verhaal, wat het bier zo bijzonder maakt en toegegeven, daar smaakt het bier alleen maar lekkerder van.

Zin om zelf quadrupels te gaan proeven?

Een quadrupel is misschien niet zo toegankelijk als een blond bier, maar wie het bier een kans geeft, zal ontdekken dat er aan een quadrupel veel te genieten valt. Nu ben ik benieuwd, wat vind jij van een quadrupel? En zijn er quadrupels die je graag nog eens wilt proeven? Ik lees het graag in de reacties.

Meer bier weetjes

Alle bier weetjes >

Plaats een reactie