Welk glas hoort bij welke bierstijl?

Heel vroeger werd bier gedronken uit aardewerken of houten bekers, of zelfs horens. Pas sinds de 19e eeuw wordt bier gedronken uit een glas. Er zijn ondertussen duizenden verschillende bierglazen en een hoop fanatiekelingen die ze verzamelen, waaronder ik zelf. Elke brouwerij heeft dan ook wel zijn eigen glas. Aan de ene kant dient dit natuurlijk als een stukje reclame voor de brouwerij, maar aan de andere kant heeft het glas wel degelijk invloed op de smaak van het bier. In het glas dat bij het bier hoort, smaakt het bier natuurlijk het beste. Het is de vorm van het glas dat namelijk bepaalde aroma’s uit een bier tot zijn recht laat komen.
Zoals je kunt voorstellen, drink je een stevige quadrupel bijvoorbeeld niet uit een pils fluitje, omdat de aroma’s dan gevangen blijven in het glas. Heb je voor een bepaald bier niet het glas van de brouwer zelf, geen zorgen als je een glas met de juiste vorm selecteert komt het bier nog steeds tot zijn recht. In dit artikel vertel ik welk glas bij welke bierstijl hoort.

Het pilsglas, oftewel het fluitje

De benaming van het glas is duidelijk. Een pilsje nuttig je uit een pilsglas. Een pilsglas begint smal aan de onderkant, maar loopt langzaam breder uit naar boven. Dat doet het glas om de milde hoptonen van de pils goed tot zijn recht te laten komen.

fluitje

Het tulpglas

Het tulpglas is bedoeld om de aroma’s van een bovengistend bier goed tot zijn recht te laten komen. Het bolle glas loopt smal af naar boven, waardoor je het bier kunt walsen, zodat de aroma’s goed loskomen. Door de smallere opening komen de aroma’s vervolgens geconcentreerd de neus binnen. Enkele voorbeelden van bovengistende bieren, zijn blond bieren, maar ook bockbieren.

tulpglas

Het kelkglas

Het kelkglas is natuurlijk geschikt voor abdijbieren, zoals dubbels en trippels. Het glas heeft de vorm van een kom op een steel. Door de brede bovenkant krijgen de zwaar aromatische bieren uitgebreid de kans om hun aroma’s te verspreiden.

kelkglas

Weizenglas

Het weizenglas heet de vorm van een zandloper. Het heeft een brede voet, een smalle taille en een brede bovenkant. De brede bovenkant zorgt ervoor, dat de romige schuimkraag van een weizen volledig tot zijn recht kan komen, evenals de fruitige aroma’s.

weizenglas

Shaker

Een IPA drink je het beste uit een shaker, maar wanneer je een shaker ziet, denk je niet meteen aan een bierglas. Het is een glas met een smalle onderkant, die in één lijn breed uitloopt naar boven. Hierdoor komen de rijke hop aroma helemaal los en geniet je optimaal van een frisse IPA.

shaker

Tumbler

De tumbler is een groot en zwaar bierglas en is het meest bekend door Hoegaarden, wat in een tumbler wordt geschonken. Het is een bierglas, dat achthoekig uitloopt naar een ronde bovenkant en is ideaal voor een lekker witbiertje.

tumbler

Pint

Het pintglas komt vooral voor in Groot-Brittannië en is vooral bedoeld voor de bieren afkomstig uit dit werelddeel, zoals de bitters, porters en stouts. Bestel een Guinness in een Ierse pub en je zult een pintglas, met vloeiende ronde lijnen voor je neus krijgen.

pint

Snifter

De snifter lijkt in veel opzichten op een tulpglas. Het is eveneens een bol glas, maar het verschil is, dat een snifter breder uitloopt aan de bovenkant. Daarmee komen juist bieren die zowel hoog in aroma’s als in alcohol zijn goed tot hun recht. Denk hierbij aan een stevige quadrupel.

snifter

De Mass

De Mass zul je waarschijnlijk beter kennen als de bierpul. Echter is een bierpul van steen. In plaats van bierpul heet het glas dus eigenlijk Mass, wat duidt op de Duitse inhoudsaanduiding de Maß, wat de precieze inhoudt van 1 liter betreft. Je zult het glas vooral tegenkomen in Duitse Biergartens, waar ze gevuld worden met pils, Amber Ales en Märzen.

mass - bierpul

Mug glazen

Ook mug glazen zijn van origine van steen, maar toen de biermarkt in Europa groeide, werden ze vervangen, door de glazen variant die we nu kennen. Het is een zeer dik bierglas met een stevige houvast. De dikte van het glas is bedoeld, om het bier lang koud te houden. In deze glazen worden lagers, pale ales, oatmeal stouts, Scottish ales, Irish dry stouts of Engels bittere bieren geschonken.

mug

Flute

Een flute is bedoeld voor hoog bruisende bieren, zoals lambiek- of fruitbieren. Vandaar dat de vorm veel wegheeft van een champagne glas. Het fluteglas is ideaal voor bieren met intense aroma’s en laat carbonatie volledig tot zijn rechtkomen.

flute

Stange

Ten slotte hebben we nog de Stange. Een cilindervormig bierglas, zonder verloop, dat doet denken aan een longdrink glas. De Stange is het bierglas van het bier de Kölsch. Het biertje van de stad Keulen, maar ook Altbieren en Goses worden uit dit bierglaasje gedronken.

stange

Het juiste bierglas voor het juiste bier

Zo zie je maar, er zijn nogal wat verschillende soorten glazen, maar als je van elk glas eentje in huis hebt, dan heb je altijd het juiste glas in huis, ongeacht welke bierstijl je besluit te drinken. Zo is een glas van elke brouwerij waar je ooit een biertje van drinkt, niet per se nodig om optimaal van het biertje te genieten…maar nog steeds wel leuk om te verzamelen.

Meer bier weetjes

Alle bier weetjes >

Plaats een reactie