Laatste trappisten verlaten de abdij achter Achel bier

Al jaar en dag brouwen monniken in de Sint-Benedictusabdij de trappisten bieren Achel Blond, Extra Blond, Bruin en Extra bruin. Al sinds 1846 werd de abdij bewoond door monniken, maar daar komt nu een einde aan. De laatste twee broeders verhuizen naar de abdij van Westmalle. In plaats van een religieuze bestemming, zal het nu meer een toeristische bestemming dienen. De abdij dient namelijk ook als toegangspoort tot het aangrenzende natuurgebied. De brouwerij blijft en je kunt na een stevige wandeling je te goed doen aan een van de Achel bieren.

Maar mogen de bieren de naam trappist wel behouden?

Gelukkig mag dat, er zijn namelijk drie regels, waaraan een bier moet voldoen, om trappist te mogen heten. Deze regels blijven gewaarborgd. Ten eerste wordt het bier namelijk nog steeds gebrouwen binnen de muren van de Sint-Benedictusabdij. Ten tweede moet het bier onder toeziend oog van monniken gebrouwen worden. Een taak die Westmalle op zich zal nemen. Ten slotte moet een deel van de opbrengst besteed worden aan goeden doelen en de rest gebruikt worden voor de behoeften van de abdij. Ook hier zal Westmalle voor zorgen.
Zo mag Achel de naam trappist behouden en dat is een hele eer. Er zijn namelijk 12 trappisten in de hele wereld. Het zou zonde zijn als er hier één van verloren zou gaan.

Wat vind jij van het nieuws?

Persoonlijk vind ik het goed nieuws, dat Achel de naam trappist mag behouden, het brengt toch een gevoel van authenticiteit en geschiedenis met zich mee. Het zou zonde zijn als de naam ooit verloren gaat. Hoe denk jij over de toekomst van trappisten bieren? Ik lees het graag in de reacties!

Plaats een reactie