Westvleteren wordt thuisbezorgd, alleen nog niet in Nederland

Westvleteren heeft roem verdient aan het feit, dat het meerdere keren is uitgeroepen tot beste bier ter wereld, maar nog meer aan hoe het te verkrijgen was. Het begon met een telefoonlijn. Op bepaalde tijdstippen kon je bellen naar de monniken en hopen dat je er doorheen kwam om je bestelling te kunnen plaatsen. Na het plaatsen van de bestelling kreeg je een datum en tijd toegewezen om het bier te komen ophalen bij de abdij. Streng werd de kenteken plaat genoteerd en je moest maanden wachten voor je weer aan de beurt mocht komen om een bestelling te plaatsen.

Anderhalf jaar geleden kwam daar verandering in met de lancering van een online bestelomgeving. Alsof je concertkaartjes voor je grote idool ging bestellen, betrad je zenuwachtig een wachtrij om online je bestelling te mogen plaatsen. De vraag, groter dan het aanbod zorgde ervoor dat je pech kon hebben en het bier uitverkocht was voor je aan de beurt kwam. Zelf greep ik 2x mis, maar was de derde keer scheepsrecht en mocht ik een urenlange rit maken om het verrukkelijke bier op te halen. Een ware bedelvaart voor een bierliefhebber.

Thuisbezorging van Westvleteren in Belgiƫ

Het maken van die bedelvaart is echter niet meer nodig. Althans voor onze Belgische buren. Zij kunnen nu Westvleteren thuis laten bezorgen. Ook de monniken van de Sint-Sixtusabdij zijn namelijk getroffen door corona. Twee maanden lang mocht vanwege de lockdown niemand aan de poort komen om een bak Westvleteren op te komen halen. De abdij liep hierdoor inkomsten mis. Daar moest wat op gevonden worden. Thuisbezorgen was hierbij de logische oplossing. Dit nam echter wel de nodige uitdagingen met zich mee.

De typische polierhouten kisten niet geschikt voor pakketdienst

Normaal gesproken krijg je de Westvleteren in handen, in een mooie polierhouten kist. Ik heb er zelfs een bijzettafel van gemaakt. Zo mooi vind ik ze. Echter, wanneer je deze met de pakketdienst laat vervoeren is de kans op beschadiging aanwezig. Daar moest wat op gevonden worden en zo ontstond de kartonnen Westvleteren doos. Het ziet er uit zoals de houten kisten, maar is gemaakt van gerecycled karton en is valbestendig. Zo kan het bier veilig en duurzaam vervoerd worden.

Gaat er ook in Nederland Westvleteren bezorgd worden?

Ik hoop het van harte. Echter brengt de productie van de kartonnen kistjes veel werk met zich mee. Het bier is daarom in beperkte oplage verkrijgbaar voor bezorging en voorlopig alleen in Belgiƫ. We zullen dus voorlopig geduld moeten hebben. Misschien dat de lokale slijterij stiekem nog een flesje verstopt heeft staan.

Plaats een reactie